Review: EK IS EIK CD 

By: Mel Minter
Date: 8 december 2014
Published: Musical Speaking
 


Dutch harpist Anne Vanschothorst fears neither time nor space, luxuriating in vast silences and in expanded moments that stretch a listener’s anticipation. On her most recent album, Ek Is Eik (Afrikaans for I Am Oak), she reveals herself as one of those magicians—oh! I meant to type “musicians”—beyond categorization who can drop the listener deep into a contemplative space of peace and restoration.
 

Three of the album’s 11 compositions, all originals, feature Vanschothorst solo, but on the other 8 tracks, she collaborates in duos and trios with musicians from different backgrounds — classical, jazz, electronic—some of whom she’s never met. She composed and recorded all the pieces in her home studio and sent the tracks to her chosen collaborators: Saskia Laroo (trumpet), Ernst Stolz (viola da gamba), Arthur Bont and Thijs de Melker (percussion and bass, respectively), and Bob van Luijt (credited as a cocomposer on two tracks, performing bass samples, effects, and digi-orchestration). The pieces were not necessarily written with these arrangements in mind, said Vanschothorst in a charming interview via Skype last month: “Most of the music is for me instant composing or improvisation. My harp pieces, I like to use them also as a harp solo. So for me, it’s some sort of music recycling when I add an arrangement, or a duet or something like that. I love space, I love silence in music. Those pieces have to work as a solo. ”With all the silence and space,” though, she knew they would work well with other instruments, too.
 

The collaborators were given no instructions and only minimal preparation. Vanschothorst said that when she sent the opening track, “Where’s Mo?” to Laroo, “I believe I said to her, ‘My piece that I sent you sounds a bit like Satie. It’s a bit meditative.’ That’s it.” Laroo did not want to hear the harp track before recording. Launching into her improvisation on the spot, Laroo contributed a beautifully spare line, stretching long vibratoless tones across the harp’s firmly plucked strings, which Vanschothorst allows to vibrate until they decay into near silence. Laroo later added the solo trumpet that introduces the track. “She’s from jazz, and the jazz world, they do instant music,” says Vanschothorst. “They do a lot of improvising, and that’s why I trusted her.” Her trust in Laroo and the other collaborators was not misplaced. Each brings an expressive virtuosity and unique sensibility to the project, and each respects the minimalistic approach of the harpist, who cites the influence of her favorite composers, Erik Satie and Arvo Pärt. Stolz’s searing viola da gamba on “Raven’s Departure;” the muted urgency of “When We Were Trees,” with bass and percussion accompaniment; the otherworldly digi-orchestration on “Here Once Stood Elms” that seems to conjure faeries—each contribution enlarges the harpist’s vision.

 

Vanschothorst plays with a confident virtuosity that fully animates the extraordinary (and for me, unexpected) breadth of her instrument’s expressiveness—from the ominous, percussive harp on “The Caged Owl” to the light-footed whimsicality of “Strange Bird.” She follows her inspiration where it leads, skirting the classical, New Age, jazz, and minimalist genres but never giving herself over to any one of them entirely. Commenting on the opening two tracks, “Where’s Mo?” and “Wandering,” Vanschothorst said, “Mo is someone who is a little bit lost, a little bit wandering around. It’s a journey. Sometimes I’m asking myself: ‘Am I on the right track? Am I following the right path?’ ” By album’s end, once we have managed to reawaken to the everyday from Vanschothorst’s magical realm, we have to answer: Yes, indeed. You are.


 

 

Review: EK IS EIK CD 

By: Jop Euwijk
Date: 2 december 2014
Published: muziekweb 


 

Anne Vanschothorst – Ek Is Eik
De harp is een schitterend instrument dat helaas maar weinig wordt gebruikt in de popmuziek. Misschien is het instrument te duur, te log of te complex om binnen een populaire context te werken. Hoe het ook zij, een harp biedt juist veel mogelijkheden voor een muzikant. Anne Vanschothorst bewijst dit met haar afwisselende cd Ek Is Eik. Samen met een handvol gastmusici maakt ze ronduit spannende luistermuziek die kan uitmonden in verontrustende filmmuziek of romantische jazz. Eigenlijk weet de luisteraar nooit wat de reis naar toe gaat, al is de tocht altijd comfortabel. Vanschothorst is een goed ambassadrice voor haar instrument. Op haar website, die niet voor niets Harp and Soul heet, staan veel samenwerkingen met dichters en cineasten. Door dit soort kruisbestuivingen wordt haar muziek nog relevanter. Net als voorbeelden Erik Satie en Philip Glass weet ze interessante composities aantrekkelijk te maken voor een groter publiek. Door hard te werken met harp en ziel. (JE)

 

 

 

Review: EK IS EIK CD 

By: Rob Haskins (american record guide a.o.)
Date: 23 november 2014
Published: musings about music 


 

Ann Vanschothorst is a harpist and composer who creates music in a variety of styles and for different purposes. Her latest release, Ek is Eik (Google Translate tells me this is Afrikaans for “I Am Oak”—I’m inclined to believe it since three other tracks include trees in their titles), is a beautiful-sounding and quite unclassifiable collection of eleven miniatures. Most pair harp with another instrument or instruments, all wonderfully played by trumpeter Saskia Laroo, gambist Ernst Stolz, percussionist Arthur Bont, and bassists Thijs de Melker and Bob van Luijt (who also serves as co-composer for two tracks that add electronics into the mix).
 

The arresting opening track, “Where’s Mo?,” sets up an interesting hybrid between a mournful, somewhat sultry trumpet line with jazz inflections and a more minimal-style harp part that sounds like an updated Erik Satie. In other tracks, a jazz element is altogether missing. The next, a harp solo “Wandering,” is more pattern oriented and a bit more classical in approach. A later harp solo, “The Caged Owl,” is much more experimental with a low dissonant cluster alternating with more chromatic and unsettling middle-to-upper-register harmonies. Vanschotorst’s strategy of disorienting the listener without alienating him continues throughout the remaining 9 tracks, which run a fine stylistic variety from another foreboding piece, “I Know My Way,” to the much more dramatic “Here Once Stood Trees.” Both of these tracks are the ones for which Bob van Luijt takes a co-composer credit—they’re lovely soundscapes counterpointing the harp with a very ornate and cinematic tapestry of bass and samples with other electronics. Much of the music, indeed, has an understated expression that would make it well suited to film, and it’s not surprising that Vanshothorst has done some work in this area.
 

Her music depends on the actual music-making from her collaborators, who improvise above the solo harp tracks to produce the finished product. Judging from the results here, her choice of colleagues is excellent. I have enjoyed percussionist Arthur Bont’s work with her before, and his new work is inventive regarding both the actual rhythms he fashions as well as the instruments he chooses. The gambist Erik Stoltz exploits an incredibly wide pitch range and is as much at home with pale, plaintive melodies as with more elusive, somewhat dissonant patterns. Ms. Laroo’s trumpet has perhaps the strongest presence next to Vanschothorst, and she is a very welcome addition to the closely related first and final tracks.

Ek is Eik, then, is an unobstrusive but highly expressive release that repays repeated hearings. The quality of the engineering and production is first-rate.


 

 

 

Review: EK IS EIK CD 

By: Marjolein van der Heide
Date: 29 oktober 2014
Published:  Nadelunch.com


 

Stel je een sprookje voor waarin een meisje met haar magische harp op reis gaat. Onderweg ontmoet ze verschillende mensen en dieren, die toevallig ook allemaal over een muziekinstrument beschikken en haar elk iets leren over het leven. Anne Vanschothorst is dat meisje en EK IS EIK is haar verhaal. Met de komst van moderne muziekkanalen als YouTube, iTunes en Spotify lijkt het concept van een album aan betekenis te hebben verloren en wint het losse nummer terrein. EK IS EIK van harpiste Anne Vanschothorst is echter nog een album in de traditionele betekenis van het woord: de plaat vertelt van voor tot achter een verhaal en de nummers moeten in samenhang met elkaar beluisterd worden, niet los van elkaar. Het is te vergelijken met een roman: je leest hem van voor tot achter. Je leest geen losse hoofdstukken, laat staan dat je ze in willekeurige volgorde leest.

 

EK IS EIK kan in dit opzicht beschouwd worden als een modern sprookjesboek. Het zou kunnen gaan over een meisje (of een jongetje, wat je maar wil) dat in haar eentje op reis gaat. In het openingsnummer Where’s Mo?, waarin de harp een dialoog aangaat met de jazzy trompetklanken van Saskia Laroo, besluit zij te vertrekken. Onderweg komt zij Ernst Stolz tegen met zijn viola da gamba, een instrument uit de baroktijd. Ook percussionist Arthur Bont en bassist Bob van Luijt kruisen haar weg en vertellen haar om en om hun eigen verhaal. Een soort Alice in Wonderland dus. 

 

Reizen en thuiskomen De hoofdstukken van dit sprookje worden gevormd door elf minimalistische composities met een meditatief en mystiek karakter. Doordat er meestal maar twee instrumenten te horen zijn, met veel ruimte tussen de noten, luisteren de stukken als dialogen. Anne nam de harppartijen op in haar thuisstudio en liet de andere muzikanten hun partijen hierop improviseren. Dat kan verklaren waarom de muziek zo spontaan klinkt, meer als gesprekken dan als van tevoren bedachte composities. When We Were Trees is het meest uitbundige stuk, met repeterende harpmotieven, bas en percussie die de illusie van snelheid wekken. Op Here Once Stood Elms en I Know My Way zijn elektronische soundscapes te horen. Op Strange Bird en The Caged Owl horen we Anne solo. Als je in je eentje op reis gaat kom je andere mensen tegen, maar soms zul je ook stukken alleen moeten afleggen.

 

In And The Willow Tree Smiled, het laatste nummer van EK IS EIK, is de trompet van Saskia Laroo weer te horen, net als in het eerste nummer. De cirkel is dus weer rond: het meisje is terug waar ze begon, ze is weer thuis. Maar zij is niet meer dezelfde als die ze was voor ze vertrok: onderweg heeft ze veel gezien en geleerd. Ze is er een rijker mens van geworden en voor ons, de luisteraars die samen met haar op reis zijn geweest, geldt hetzelfde. EK IS EIK is een uniek en bijzonder album dat eigenlijk nergens mee te vergelijken is. Een rustpunt in een tijd waarin alles snel gaat. Een moment om gedachten de revue te laten passeren en emoties toe te laten. Een album dat eraan herinnert dat schoonheid in kleine dingen zit. EK IS EIK moet je gewoon ervaren. Koop het album en laat je betoveren.

 


 

 

Review: EK IS EIK CD 

By: LoveSoundMagazine
Date: 5 september 2014
Published:  LoveSoundMagazine


 

We start this new era of LoveSound off with, none other than, a harpist…..???

YES!!!!  You don’t even know it, but you love her already.  This is Anne Vanschothorst and I received this album a few weeks ago, and immediately made the decision for her record, ‘EK IS EIK’, to be the first review of the new LoveSound Magazine. Due to the fact that I don’t have a full understanding of this type of music, there’s really not a lot I can say.  Chill, relaxed, beautiful compositions. That’s all that is necessary to say at this time.  You’ll love it.  Love it, love it, love it!

 

*NOMINEE FOR LOVESOUND ALBUM OF THE YEAR*


LoveSound Rating – 9/10

Favorite Tracks – ‘Where’s Mo ?’ & ‘When We Were Trees’

Anne Vanschothorst – http://www.HarpAndSoul.com


 

 

Interview: AV

By: Peter de Kuster
Date: 1 august 2014 + 3 september 2014 
Published:  De Reis Van De Heldin / The Hero's Journey


 

link= de reis van de heldin - ANNE VANSCHOTHORST over passie en werk p12/p17 

link= the hero's journey - ANNE VANSCHOTHORST about passion &work p12/p17




 

Review: EK IS EIK CD 

By: Anneke Ruys
Date: 30 july 2014
Published: Good Dayz + On Top Of Music


 

Anne Vanschothorst is harpiste en componeert minimalistische muziek voor harp. Ze maakt wonderschone luisterklanken die je betoveren en meevoeren naar verre, sprookjesachtige oorden. Om bij weg te dromen en je zorgen even helemaal weg te stoppen. De CD-speler op repeat en je wanen in een mooie muziekwereld vol emotionele momenten. Improvisatie en intuïtie zijn belangrijk voor de muziek van Anne Vanschothorst. Muziek die mede daardoor altijd spannend blijft. Op haar nieuwe album EK IS EIK werkte ze samen met uitdagende muzikanten als Saskia Laroo (trompet), Ernst Stolz (viola da gamba), Bob van Luijt (bas) en percussionist Arthur Bont. Het levert een plaat op vol met magische luistermomenten. Klassiek gaat hand in hand met jazzy sounds. EK IS EIK betovert en groeit. Je realiseert je eens te meer hoe mooi harpmuziek kan klinken hoe het geen enkel saai moment kan opleveren. Zeker in combinatie met andere instrumenten levert het vooral veel magie op. Buiten onze landsgrenzen is Anne Vanschothorst al een gevestigde naam. Nu Nederland nog ! Deze gedreven muzikante verdient het om te volle gewaardeerd te worden.

EK IS EIK is een juweeltje waarop iedere song bekoort en benevelt. Een must voor de ware muziekliefhebber.

 

 

 

 

Review: EK IS EIK CD 

By: Ingeborg Uijttenboogaart
Date: 19 july 2014
Published: Nederlands Harp Bulletin


 

Een prachtige CD van harpmuziek, samen met bass, percussion, trompet en viola da gamba. Mooi om te horen hoe ieder instrument zo zijn eigen plek heeft gekregen op de CD zonder dat er een overheersend werd. Het is verstilde muziek in de lijn van Arvo Part maar heeft daarnaast ook zijn eigen stijl zonder eentonig te worden. Er zitten mooie verspringende nuances in met opbouw en spanning. De sfeer van de CD past ook bij de titel van de CD. Ek is Eik en dat is Zuid-Afrikaans voor I am oak. Als je leest hoe deze CD tot stand is gekomen en hoezeer Anne bezig moest zijn om voldoende geld te verzamelen dan klopt dat met elkaar. Eik betekent gaan staan, je neerzetten en gronden. Hiermee kom je ook meteen bij de stijl van de muziek. Het heeft iets meditatiefs en zou daarvoor ook goed gebruikt kunnen worden maar het is ook boeiend en zeker niet zweverig .. De CD begint met een prachtig beginnummer, in een mooi ritme dat overloopt in andere nummers.

De CD is zeker een aanrader voor mensen die van jazz houden en ook voor mensen die de vernieuwende muzieklijn mooi vinden. Ook is het heel goed gangbaar voor mensen die van meditatieve muziek houden. Het is mijns inziens geen CD voor een heel breed publiek maar deze CD verdient wel de aandacht om te luisteren en te voelen wat het met je doet. De CD beluisteren is een tijd om even naar binnen te keren en ik merk dat dit ook bij mezelf steeds weer gebeurt als ik naar deze CD luister.

De hoes van de CD sluit ook goed aan bij de lijn van de CD. De bast van een eik is het thema op de hoes en ook de omarming van de boom. Ook bij de hoes kom je weer tegen het minimalisme door beperkt kleurgebruik. Het blijft op deze manier basaal en dicht bij de kern.

Anne van Schothorst is degene die hier de harp bespeelt. Ze speelt op zowel de pedaalharp als de Keltische harp en ook op enkele historische harpen waaronder een antieke dubbelpedaal Erard harp. Ze produceert zelf CD's en DVD's vanuit haar eigen productielabel HARP AND SOUL.
Zij is ook verantwoordelijk voor samenstelling en filmopnames van verschillende producties. Landschap en architectuur zijn terugkerende thema's voor haar en herinneringen die ze heeft, komen door de muziek weer terug. Een herinnering die ze heeft gebruikt is een straat met prachtige bomen die later gekapt zijn, mensen die ze op straat tegenkomt, een gedicht in het Zuid- Afrikaans, enz. Op deze CD heeft ze samengewerkt met verschillende Nederlandse muzikanten die ook zelf nummers hebben gecomponeerd. Op de CD kun je horen hoe ze samenwerken, elkaar beïnvloeden en toch weer hun eigen spoor kunnen blijven volgen. Samenvattend kan ik stellen dat het een mooie en verrassende CD is. 

 

 

 

 

Review: EK IS EIK CD 

By: Michel Dutrieue
Date: 10 july 2014
Published: Klassiek Centraal



Neem eventjes de tijd want…ooit waren we bomen

 

 

‘EK IS EIK’ **** 

Harpiste en componiste Anne Vanschothorst heeft haar nieuwe cd uit. ‘EK IS EIK’ is een cd met de hedendaagse klank van een klassieke harp, gesampled met jazzy improvisaties. Melancholisch-meditatief. Heel mooi. Anne Vanschothorst (°1974) is een Nederlandse harpiste en componiste wiens muziek reeds te beluisteren was op ‘Radio Monalisa’ van Patricia Werner Leanse  en in het NCRV – Radio 4 programma ‘Amoroso’ gepresenteerd door danser en schrijver Lex Bohlmeijer. Anne Vanschothorst werkt samen met dichters, musici, componisten, theatermakers en met de Stichting ‘Yes I Care’. Haar  composities zijn voor een deel verwant aan minimalistische muziek. Invloeden van Yann Tiersen en Philip Glass zijn duidelijk hoorbaar. Het is hedendaagse cross-over muziek met jazzy improvisatie. Haar akoestisch  instrumentale muziek heeft de mystieke en meditatieve klank van een magische spreuk of een ingetogen gebed. Anne Vanschothorst baseert zich op jazz, klassieke muziek en Keltische muziek. Gesproken poëzie maakt ook soms deel uit van haar composities. Zo verwerkte ze gedichten van Jan Eijkelboom (herinner U het tijdschrift ‘Maatstaf’), Ida Gerhardt en Martinus Nijhoff in haar composities. Ze maakt ook gebruik van film waarbij de artistieke beelden dan fotografisch zijn gefilmd of  gefilterd zijn. Landschap en architectuur zijn daarbij terugkerende thema's.
 

Creatief

Van Schothorst produceert in eigen beheer cd's en dvd's voor H&S MUSIC - indie productions with harp and soul – in  Den Haag. Ze is trouwens werkend lid van de Haagsche Kunstkring. De artiesten die meewerkten aan haar nieuwe cd zijn Saskia Laroo (jazz-trompet), Bob van Luijt (bass-gitaar), Ernst Stolz (viola da gamba) en Arthur Bont (percussie).  Anne en de meewerkende musici hebben hun muziek los van elkaar  gespeeld en opgenomen. Over haar nieuwe CD zegt ze: “Bij het maken van mijn nieuw album liet ik mij inspireren door verschillende gedichten en films zoals bvb. door de film ‘The Hawk is Dying’ uit 2006 van Julian Goldberger, naar het boek van de Amerikaanse schrijver Harry Crews  uit 1973. Hierin probeert een man krampachtig een havik te domineren. De muziek die hieruit resulteerde is ‘The caged owl’, waarin ik het geluid van de geketende roofvogel heb nagebootst op de harp, door bv. op de snaren te slaan”. Anne is een van die weinige creatieve harpisten die originele, hedendaagse cross-over muziek opneemt voor film, multimedia en kunstprojecten. Ze experimenteert met jazz, elektronische muziek, poëzie en visual art. Het prestigieus, Amerikaans platenlabel ‘Big Round Records’ dat Chick Corea en klarinettist Richard Stoltzman (momenteel, misschien wel de beste ter wereld) uitgeeft, zorgt voor de internationale lancering van haar cd. Bravo.


Een bevreemde, sonore wereld De desolate klank van de trompet à la Miles Davis in combinatie met de harp, geeft het effect van een bad (de trompet) met etherische oliën
(de harp). In ‘When we were Trees’  zorgt Percussie voor een bevreemdend doch geruststellend effect. In ‘Raven’s departure’ krijgt u een soort ‘Monsieur de Saint-Colombe stemming’ en in ‘Here once stood Elms’ en in ‘I know my way’, krijg je dan weer een bijzondere sfeer door de basgitaar, de sampling en de digi orchestration. Een nummer als “Let her go” roept als het ware een ver verleden van versteende minnezangers en troubadours op. ‘Schumann’ (de versteende ridder, weet u wel) op harp. Mooi. Anne Vanschothorst tovert ons een bevreemde, sonore wereld met een bizarre fauna en flora. Haar muziek roept beelden op van een bizar gevogeld dierenrijk dat huist in vreemde bomen, olmen meer bepaald, die men enkel kan zien en enkel toegankelijk zijn door de wazige transparantie van onze poëtische verbeelding. Het laatste nummer ‘And the willow tree smiled’ waarin de trompet als omega van alfa terugkeert, verklankt effectief de gedachte dat een magische wilg, als je heel goed kijkt, innemend kan glimlachen en je een bevredigend, gelukzalig gevoel kan verschaffen. Dat Anne geboren werd in het Saksische groene esdorp Emmen op de zandrug in Drenthe, zal dus wel geen toeval zijn. Een mooie cd.

 

 

WAT: EK IS EIK | WIE: Anne Vanschothorst (harp) – Saskia Laroo (jazz trompet) - Bob van Luijt (basgitaar) - Ernst Stolz (viola da gamba)
- Arthur Bont (percussie) | cd - Big Round Records – BR8932

 

 

 

 

Review: EK IS EIK CD 

By: Alison Young
Date: 8 july 2014
Published: HARPCOLUMN

 


Anne Vanschothorst, harp; Saskia Laroo, trumpet; Ernst Stolz, viola da gamba; Arthur Bont, percussion; Bob van Luijt, bass;
Big Round Records, 2014.

4.5 / 5 harps

It’s not harp, but muted trumpet that sets the mood for Anne Vanschorthorst’s minimalist, soulful album Ek is Eik. The curtain finally opens, and we find ourselves entering a Narnia-esque dream world. Or maybe it’s our own world seen in a whole new way.

The title is loosely translated to “I am oak” from Afrikaans. Ancient oaks that were home to birds and provided dappled cover from the sun were all cut down one day in Anne’s very neighborhood. The starkness of the empty landscape provided a ghostly reminder of our separateness and short time on this planet. Anne brings together emotion and vivid images for this surreal journey.

In the past days I have done my hatha yoga routine accompanied by this music. It found its way into my iPod while I wandered my own neighborhood in early spring, wispy drizzle falling on last year’s crumpled leaves, a small dirty mound of ice encrusted snow melting as crocuses bravely push to the sun’s rays. I have sat quietly at the end of the day with Ek Is Eik in my stereo as the sun set and street lights came on, not wanting to break the spell and illuminate my own lamps. And I have enjoyed an aching longing to return to its simplicity when I’ve needed to set the disc aside going through the pressing tasks of my day, tasks that somehow seem less urgent and important now that I’ve heard such stunning music.

Is it music—I mean, only music?

Anne’s meditative scores are usually a part of something larger, a multi-media project, a Discovery Channel world so intimate we can only nter via an access code of sounds. Bravo to the stellar assisting artists trumpeter Saskia Laroo, gambist Ernst Stolz, bassist Bob van Luijt, and percussionist Arthur Bont.

John Keats wrote:

“Beauty is truth, truth beauty, that is all

Ye know on earth, and all ye need to know.”

Anne takes us by the hand to see all that is beautiful around us, and what a marvel it is!


 

 

 

Review: EK IS EIK CD 

By: Filippo Focosi
Date: 4 july 2014
Published: KATHODIK

 

Con un facile gioco di parole, potremmo introdurre questo CD dicendo che l’arpista Anne Vanschothorst sa toccare le corde dei nostri sentimenti. Fuor di metafora, va detto che i brani della musicista olandese sono davvero un distillato di emozioni: alla struttura estremamente rarefatta e minimale, di una bellezza arcana e senza tempo, fa da complemento un lirismo immediato e spesso venato di malinconia. Certo, talvolta si indugia un po’ troppo in atmosfere di cristallizzata introspezione; ma a toglierla d’impaccio ci pensano i compagni di viaggio della Vanschothorst, i quali, con l’apporto creativo delle loro trombe, bassi e viole, di quando in quando ci fanno sentire meno soli.



 

 

Review: EK IS EIK CD 

By: Eric de Boer
Date: 1 july 2014
Published: HIFI.nl 

 

Recensie: Anne Vanschothorst – EK IS EIK (CD)

 

Eén van de vele recensieverzoeken die ik de afgelopen maanden kreeg was afkomstig van Anne Vanschothorst. Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik me de naam niet kon heugen, maar dat de omschrijving van haar jongste cd EK IS EIK me erg intrigeerde. De harpiste/ componiste zou op haar album jazz en klassiek samenbrengen, terwijl geen van de artiesten hun bijdrage tegelijkertijd hebben ingespeeld. Een uniek concept, dat vroeg om aandacht.
 

Anne Vanschothorst begon al jong met componeren en musiceren. Op 15-jarige leeftijd schreef ze haar eerste muziekstuk (Still Life), dat voor harp en fluit was bedoeld. Inmiddels is de in Emmen geboren Anne bijna veertig en heeft ze al veel muziek, albums en op haar naam staan. Veel van haar werk is te horen op zenders als Discovery Channel, BravaNL en Djazz.tv en Anne is tevens werkzaam voor indie-label Harp & Soul Records in Den Haag. De inspiratie die Anne opdeed voor EK IS EIK (Fries voor ‘Ik ben een eik’) lag onder meer in het rooien van oude eiken in de straat waar Anne woonde, de vogels die er leefden en een excentriek ouder echtpaar dat ze zich herinnert. En zelfs een Zuid-Afrikaans gedicht over een oude eik, dat voor Anne een nog grotere bron van inspiratie was om de monumentale boomsoort met alle toegedichte levenswijsheid op muziek te kunnen zetten.

 

Anne componeerde niet alleen voor haar eigen veertig snaren, maar schreef de muziek ook met aanvulling in gedachten. Voor EK IS EIK voegde ze enkele artiesten toe aan de slotsom, die met een lengte van elf tracks in de lade van mijn cd-speler ligt. De aanvulling op Anne’s harpklanken zijn afkomstig van Saskia Laroo (trompet), Ernst Stolz (viola da gamba), Bob van Luijt (basgitaar) en Arthur Bont (percussie). Ondanks dat de composities klaar waren, liet Anne de muziek individueel spelen en opnemen, om daarna het resultaat te samplen en er een geheel van te maken. Gedurfd, want zo krijgen musici meer vrijheid voor interpreteren en improviseren. Maar het biedt ook extra mogelijkheden. 

 

De belofte van het op een unieke manier samenbrengen van klassieke harp en jazz wordt op EK IS EIK zeker ingelost. Vanaf de jazzy opener Where’s Mo klinkt dit album intrigerend, minimalistisch en slechts heel af en toe puur klassiek. Duidelijk is dat Anne enorm expressief is in haar manier van componeren en spelen, terwijl de instrumenten om de harp heen evenveel ruimte krijgen om het verhaal te kunnen vertellen. Slechts op drie tracks is Anne solo te horen (Wandering, dat erg doet denken aan het laatste werk van Lavinia Meijer, Strange Bird en The Caged Owl). Natuurlijk komt met de verwijzing naar Meijer ook de link naar Ludovico Einaudi en Philip Glass voor de hand te liggen, maar nergens kan ik Anne op een niet-unieke sound betrappen. Sterker nog, de wereld die wordt gecreëerd op EK IS EIK is er een die op geheel eigen wijze noopt tot overpeinzen, fantaseren en –niet in de laatste plaats- ontspannen.

 

De titeltrack is melancholisch, de snaren van de harp slechts aangevuld met die van de viola da gamba. Terwijl de compositie van een track als When We Were Trees energieker, hoopvoller en zelfs frivoler is. Fans van Antonio Forcione zouden hier hun hart kunnen ophalen, met de licht dreigende baspartij en de excellente percussie. Here Once Stood Elms en I Know My Way laten zich dragen door mede-componist en multi-instrumentalist Bob van Luijt, die gewichtige soundscapes weet neer te zetten waar Anne’s harp enkel lichtvoetig omheen kan dansen. Afsluiter And The Willow Tree Smiled laat Saskia Laroo voor de tweede keer horen, wiens jazzy, bewust ingetogen manier van trompet
spelen wordt gedragen door het zoete geluid van de harp, de luisteraar op emotionele manier bereikend.

 

Met EK IS EIK heeft Anne Vanschothorst het voor elkaar gespeeld om binnen geen enkel genre te passen en toch het hele album te blijven boeien. Deze muziek is bedoeld om te beluisteren, erin te duiken en je geest te laten strelen. Nee, de muziek is zeker niet voor iedereen weggelegd. Maar wie openstaat voor minimalistische klanken, veel expressie, een emotionele reis en een erg fraaie opname, zal aan EK IS EIK veel plezier beleven! 


Muziek: 8½
Klank: 9
Label: Big Round Records
Speelduur: 52:31 minuten

 

Lees meer : http://www.hifi.nl/artikel/22161/Recensie-Anne-Vanschothorst-EK-IS-EIK-CD.html#ixzz36DDQIGKu


 

 

Review: EK IS EIK CD 

By: C. Michael Bailey
Date: 26 june 2014
Published: All About Jazz


Dutch harpist Anne Vanschothorst is pretty clear about her omnivorous attitude toward composition. Her interest is using the harp to provide texture as well and harmony and melody to her compositions. She excels as a solo performer and one in concert with other instruments, for example, her opening composition "Where's Mo?" is a tacit duet with trumpeterSaskia Laroo, who plays muted and closely miked (not unlike Miles Davis to whom she is compared). The two produce a moody scene where Laroo's muted brass perfumes Vanschothorst's air conditioned-cool underpinnings with a mixture of unfiltered cigarette smoke and lavender. 

The harp makes for an interesting anchor. In a jazz neighborhood, it is like a strange combination of vibraphone, guitar and piano. As such, it easily replaces the piano as the harmony instrument in the carefully considered duets inhabiting this collection. Ek is Eik (I am Oak) is structured approximating an imperfect palindrome based on format. The disc opens and closes with Laroo's trumpet, the coda, "And the Willow Tree Smiled" taking a hard left from the impressionistic muted improvisation to a minimalistic open- bell performance of delicacy and beauty. 

Continuing inward are two solo pieces by Vanschothorst, "Wandering" and "The Caged Owl," The former possessing the anxiety and grace of Schumann while the latter is Lisztian by way of John Cage, dissonant and disconcerting. Perhaps Vanschothorst's most successful pairing (and most inspired) with gambaist Ernst Stolz, whose viola da gamba approximates a tightly-focused cello. The title piece is a gossamer conversation that sometimes meets and other times passes itself. "Raven's Departure" again opts for a touch of minimalism in the harp figures with Stolz full throated throughout. "Let Her Go" is a plaintively laid landscape with both harp and viola da gamba resonating together. 

There is a stunning soundtrack quality to Vanschothorst's music, but that should be no surprise as she has been called upon to provide such to the visual arts. The fun and gift of this music is the imagination of what life scene this music would accompany and enhance. Something like "Songs Without Words" but rather "Scenes Without Stories." It is up to the listener to complete the experience.


Track Listing: Where’s Mo?; Wandering; EK is EIK; When We Were Trees; Here Once Stood Elms; Let Her Go; I Know My Way; Strange Bird; Raven’s Departure; The Caged Owl; And the Willow Tree Smiled. Personnel: Anne Vanschothorst: harp; Saskia Laroo: trumpet; Ernst Stolz: viola da gamba; Arthur Bont: durms and percussion; Bob van Luijt: bass. Record Label: Big Round Records



 

 

Review: EK IS EIK CD 

By: Phil Freeman
Date: 4 june 2014
Published: Burning Ambulance

 

Quick: Name a jazz harpist who isn’t Dorothy Ashby or Alice Coltrane. Difficult, isn’t it? Well, the Netherlands’ Anne Vanschothorst isn’t quite going full-on jazz on her new album Ek is Eik (buy it from Amazon), but there’s definitely a looseness and exploratory feel to her work that bounces it out of the strict classical realm and into someplace new and exciting. The opening track, “Where’s Mo?”, is a duet with trumpeter Saskia Laroo, and it has a soft, Nordic beauty to it, recalling the work of Arve Henriksen. Laroo’s breathy, hissing emanations are matched by Vanschothorst’s delicate plucking of the harp’s mid-range strings, each player letting individual notes stretch into long frozen moments. This is followed by “Wandering,” a solo harp piece that’s not unlike Lavinia Meijer‘s 2012 recordings of Philip Glass (reviewed here); a quick, rippling melody is succeeded by a slower, more meditative passage, then the sequence repeats.

 

The title track is the first of three duets with viola da gamba player Ernst Stolz. His lines have a melancholy, romantic patience, with plenty of breathing space and a willingness to dive-bomb around the instrument’s range, emitting low, cello-like rumbles one moment, a burst of squeaky-door creaks the next, frequently returning to a droning sound reminiscent of a harmonium or a hurdy-gurdy. Behind him, Vanschothorst plucks the strings in a forceful, almost rock-like manner. On the second of their encounters, “Let Her Go,” the relationship is more equal; for much of its four-minute running time, the harp is the lead instrument, with the viola da gamba dancing slowly around it, but there are also some one-to-one exchanges, and Stolz even plucks his strings at one point, putting the two of them on parallel tracks. Their third collaboration, “Raven’s Departure,” finds Vanschothorst plucking out a melody so repetitive it’s almost a loop as Stolz solos like he’s soundtracking a black-and-white vampire movie.
 

Some tracks on Ek is Eik take the harp into truly unexpected territory. On “When We Were Trees,” Vanschothorst is joined by upright bassist Thijs de Melker and percussionist Arthur Bont; the latter man’s work is particularly evocative, blending forcefully brushed cymbals with slapped hand drums as the harp and bass meld into a single thrumming wave of notes. From a compositional and technical standpoint, though, the two most exciting pieces are probably “Here Once Stood Elms” and “I Know My Way,” on which multi-instrumentalist Bob van Luijtcreates droning electronic orchestrations, paired with a jazz-fusiony electric bass sound, that fill out the sonic landscape behind Vanschothorst’s soft single notes in a way that, again, recalls the Nordic future jazz frequently heard from the ECM and Rune Grammofon labels.
 

The album includes several solo harp pieces (the aforementioned “Wandering,” “Strange Bird,” “The Caged Owl”), and it concludes with a second trumpet-harp duet with Saskia Laroo, “And the Willow Tree Smiled.” This one is more assertive than “Where’s Mo?”; although the same overall patient feel remains, there’s more impact to Vanschothorst’s striking of the strings, and Laroo’s notes are shorter and more biting, heading toward a sharpness reminiscent of Miles Davis‘s muted playing at times. It’s the perfect conclusion to a fascinating album—simultaneously multifaceted and thoroughly cohesive, Ek is Eik isn’t classical, jazz or anything else so simply categorized, but it’s beautifully written and performed, and well worth any open-eared listener’s attention. 



 

 

Review: EK IS EIK CD 

By: Gregory Applegate
Date: 3 june 2014
Published: GAPPLEGATE

 

a sort of post-ECM spaciousness

Today's CD has an ambient moodiness born of the sensitive harp playing of Anne Vanschothorst, alone, or in a duo or trio with other instrumentalists. The pieces have a gentle quality that plays upon delicate ostinato figures or other sustaining structures in the harp and in the case of the duos and trios a second (and when appropriate a third), sometimes improvisatory sounding part that no doubt is pre-arranged/composed but has a spontaneous, fantasia sort of flow to it.There are several pieces that are co-composed by Bob van Luijt and feature the harp along with his bass, samples, effects and digi-orchestration. Other duets join Anne with the post-Milesian jazz-inflected trumpet of Saskia Laroo, Ernst Stolz on viola da gamba, and a trio with Arthur Bont on percussion and Thijs de Melker on acoustic bass.The effect is a structured but dream-like realm of enchantment, a freely unfolding exotic sort of classical ambiance of mood and expressivity, a sort of post-ECM spaciousness. Ms. Vanschothorst has a beautiful presence on her harp. She and her musical partners craft music to while away nearly an hour now and again to rock you gently into an internal world of well-being. It is not modern in the cutting-edge of new conceptual innovation sense so much as a series of charming vignettes with which to furnish your inner space for a time. For that it is perfect. Most charming! It is good for what ails you.



 

 

Review: EK IS EIK CD ★★★★★

By: Joost Festen
Date: 8 mei  2014
Published: 8weekly


MUZIEK VOOR EEN OPEN GEEST
Het album Ek is eik is na een paar maanden in kleine kring nu toe aan de internationale release. Dat Anne Vanschothorst met dit album iets bijzonders heeft gecreëerd, is bij eerste beluistering helder.

Er zijn van die platen die je meteen doen beseffen dat je iets bijzonders in handen hebt. Bij Ek is eik van Anne Vanschothorst gebeurt dat bij de eerste klanken. De betovering die optreedt is na herhaalde beluistering niet verdwenen, maar groeit alleen maar.

Het dunne koord
Op Ek is eik horen we Anne Vanschothorst, harp; Saskia Laroo, trompet; Ernst Stolz, viola da gamba; Arthur Bont, percussie; Thijs de Melker, bas; Bob van Luijt, bas, samples, effecten digitale-orkestratie. Deze fraaie bezetting is volledig in dienst van het centrale instrument met de vierenveertig snaren waar Vanschothorst zich van bedient. Zang is niet te horen op dit album, maar wordt niet gemist. Alle composities zijn originelen van de hand van deze muzikante. Muziek die balanceert op het dunne koord dat is gespannen tussen de jazz, de klassieke muziek en de minimale muziek. Dat klinkt heel ingewikkeld, maar valt in de praktijk reuze mee.

Met een open geest is de muziek van Vanschothorst snel te waarderen. Wie ooit luisterde naar Philip Glass of Lavinia Meijer, en daar de ziel in de muziek hoorde, zal aan Ek is eik bijzonder veel plezier beleven.

Briljantje
De titel Ek is eik is ontstaan toen in de straat waar Vanschothorst woonde alle oude eiken werden gerooid. Met de titel die natuurlijk een Friese benaming is voor het Nederlandse "Ik ben een eik" draagt Vanschothorst de muziek op aan die machtige bomen. Maar het staat ook symbool voor al het oude en standvastige.

De eerste klanken van 'Where's Mo?' nemen je direct mee met de zalvende harpklanken en het ingehouden trompetgeluid van Saskia Laroo. Voor sommigen kan het beklemmend zijn en voor anderen een oase van rust. Laroo is opnieuw paraat bij de albumafsluiter 'And the Willow Tree Smiled'. Daartussen horen we pareltjes als het titelnummer 'Ek is eik' met viola de gamba. Maar niet alle stukken krijgen een begeleiding: In 'Wandering', 'Strange Bird' en 'The Caged Owl' is alleen de harp te horen van Vanschothorst.

Het is allemaal even fraai en, ondanks de instrumentale muziek, vol zeggingskracht. Anne Vanschothorst heeft met Ek is eik een waar briljantje gecomponeerd.

 

 

 

 

Interview: EK IS EIK CD 

By: Hans Willink 
Date: 8 mei  2014
Published: Den Haag Cultureel magazine 


DEZE RUBRIEK IS BEDOELD VOOR GROOTHEDEN IN DE HAAGSE CULTUURWERELD. PAUL VAN VLIET, KAREL DE ROOIJ EN DINANR WOESTHOFF PASSEERDEN AL DE REVUE. HARPISTE EN COMPONISTE ANNE VANSCHOTHORST HOORT ONTEGENZEGGELIJK IN DIT RIJTJE EN WIJ ZULLEN UITLEGGEN WAAROM.

klik hier om het interview te lezen 



 

Review: EK IS EIK CD ★★★★★

By: BABYSUE
Date: 1 mei  2014
Published: BABYSUE

 

Exquisitely beautiful music from Dutch harpist Anne Vanschothorst. After spinning this album a few times and becoming mesmerized by it, we kept trying to come up with words to describe the music. Then, after visiting Anne's web site, we found a quote from her that sums everything up perfectly: "...to be touched by the unsaid is the most profound." Music is a fluid medium that transmits ideas, feelings, and emotions. And people use words to convey feelings, most likely because that is the language most easily understood by everyone. But when an artist can more effectively convey thoughts and feelings through instruments alone, that is something truly rare and special. And that is precisely why EK IS EIK succeeds. Vanschothorst puts more emotion into her harp than anyone we've ever heard before. The compositions on this album are smart, precise, reflective, exacting, and purely beautiful. Anne's music has already been used in independent films as well as shows on the Discovery Channel and the PBS series Closer To Truth. Forging a career playing the harp isn't the easiest task on earth. But Anne plays with such natural confidence that she makes it come across completely natural and inspired. Eleven hypnotic cuts here including "Where's Mo?", "When We Were Trees," "Strange Bird," and "And The Willow Tree Smiled." Intricate dreamy music. Highly recommended. Top pick. 
 

 

 

 

Review: EK IS EIK CD
By: Vrouwkje Tuinman
Date: 23 april 2014
Published: Opzij


ZELDZAME COMBI
EK IS EIK begint meditatief. Zonder franje spelen trompetist Saskia Laroo en harpist Anne Vanschothorst samen. Een zeldzame maar geweldige combinatie. Daar blinkt Vanschothorst in uit. Van gamba tot bas, van minimal tot jazz, ze gaat met haar harp letterlijke cross-overs aan. Een verstilde, melancholieke cd, geinspireerd door oude bomen, allerlei vogels en de taal van Zuid Afrika.


 

 

 

Review: EK IS EIK CD

By: Mane Stelzer
Date: 22 april 2014
Published: Melodiva / rock - pop - jazz magazine

 

„For me the harp is the only instrument to express the unsaid, and it has evidently amazing stories to tell“, sagt die niederländische Harfinistin und Komponistin Anne Vanschothorst über ihr 44-saitiges Instrument. Der Titel ließe sich mit „Ich bin Eiche“ übersetzen; Vanschothorst hat sich bei ihrem neusten Album von den großen, alten Bäumen inspirieren lassen, die einst in ihrer Straße lebten und schließlich gefällt wurden. Und man kann sie vor sich sehen, wenn man ihrer Musik lauscht, diese majestätischen Bäume, die schon so viel gesehen haben und viele Geschichten erzählen könnten. Ruhig, fast meditativ, intensiv, zuweilen bedrohlich kommen ihre Kompositionen für Soloharfe daher, zu denen sie sich GastmusikerInnen wie die Trompeterin Saskia Laroo eingeladen hat. Laroo, von der Presse auch „Lady Miles“ genannt, ist gleich im ersten Stück zu hören und erinnert mit ihrem jazzigen Intro an die Filmmusik des Klassikers „Fahrstuhl zum Schafott“. Instrumente wie die Gambe, Percussion, Bass und elektrische Sounds bereichern die Musik und machen aus Vanschothorst’s Kompositionen einen spannenden Soundtrack. Kein Wunder, es ist das erklärte Arbeitsfeld der Musikerin, die zum einen gern mit anderen (MultiMedia-)KünstlerInnen, auch PoetInnen arbeitet und zum anderen bereits Filmmusik komponiert hat. Dazu passt, dass die GastmusikerInnen ihren Beitrag als Overdub hinzugefügt haben, ohne Vorgabe der Harfinistin. Ach ja, auch dieses Album wurde durch Crowdfunding möglich gemacht…

 

MELODIVA CD Tipp April 2014

 

CD, 2014, 11 Tracks, Label: Big Round Records

 

 

 

 

Interview: EK IS EIK CD

By: Jeroen Ketelaars
Date: 26 maart 2014
Published: TELEGRAAF

 

NIEUW ALBUM VAN HAAGSE HARPISTE
De Haagse muzikante Anne Vanschothorst is al 30 jaar bezeten van de harp en bracht onlangs een nieuwe cd uit waarop zij het bijzondere instrument bespeelt.

De titel van het kersverse album is al even bijzonder: 'Ek is eik', Afrkaans voor 'Ik ben eik'. ,,Ik vind het Afrikaans een mooie taal en deze titel vond ik mooi klinken. Bovendien houd ik van de symboliek die aan eiken en oude bomen verbonden is”, licht Vanschothorst toe. Een groot deel van de composities op haar meest recente werkstuk zijn dan ook geïnspireerd door de imposante woudreuzen. De titels van weer andere stukken verwijzen naar vogels, die net zozeer een inspiratiebron voor de Haagse vormden. ,, Bomen staan voor mij voor geworteld in de aarde zijn, terwijl vogels weer vrijheid representeren. “
Vanschothorst (39) speelde als klein meisje aanvankelijk blokfluit, maar ging als 9-jarige op zoek naar een ander instrument. De piano vond ze niet bijzonder genoeg en voor de krassende viool die ze tijdens een open dag op de muziekschool te horen kreeg, liep ze ook niet bepaald warm. Maar in het gebouw stond ook een harp en voor de klanken die uit dat instrument kwamen, viel ze als een blok. Sindsdien heeft de harp haar nooit meer losgelaten. ,, Er waren wel eens periodes dat ik er minder intensief mee bezig was, maar de harp is altijd in mijn leven aanwezig gebleven.” Overigens is 'Eik is eik' niet alleen aantrekkelijk voor liefhebbers van klassieke muziek , ook degenen die van andere stijlen en stromingen houden kunnen er wat van hun gading vinden. Zo spelen er op de cd ook andere muzikanten mee, die bijvoorbeeld voor een jazzinbreng zorgen.

 

 

 

 

Review: EK IS EIK CD
By: Jan de Kruijff
Date: 19 maart 2014
Published: musicalifeiten

 

Vanschothorst, Anne: Ek is eik. ‘Where’s mo?’; Wandering; Ek is eik; ‘When we were trees’; ‘Here once stood elms’; ‘Let her go’; ‘I know my way’; ‘Strange bird’; ‘Raven’s departure’; The caged owl’; ‘And the willow tree smiled’. Met Saskia Laroo (tr), Ernst Stolz (cdg), Arthur Bont (perc.), Thijs de Melker (cb). Big Round BR 8932 (52’33”).

 

2013 - Ondernemend en fantasierijk als Anne Vanschothorst is, omgaf ze zich na haar vorige cd Then it became clear met andere – niet geringe, zoals Saskia Laroo – musici in een heel nieuw, origineel programma met vers repertoire dat overwegend rustig van aard, ingetogen, verdroomd, subtiel is, mogelijk vooral ook door de dominerende inspirerende invloed van de rustgevende natuur. Een mooie trouvaille is om daar ook viola da gamba en trompet in te betrekken, vooral de trompet met onverwacht milde tonen. Aan twee nummers, ‘Here once stood the elms’ en ‘I know my way’ werkte Bob van Luijt als medecomponist mee met bas, samples, effecten en digi-orkestratie. Geen muziek voor bruiloften en partijen, maar eerder rustgevend voor het gaan slapen. Alle betrokkenen zetten hoorbaar hun beste beentje voor en de opname laat alles goed in balans tot onze oren komen.